divendres, 14 de desembre del 2007

En castellà, les Adorno-Vorlesungen de 2004

L'editorial Katz anuncia la traducció al castellà de les Adorno-Vorlesungen de 2004: el llibre Intimidades congeladas. Las emociones del capitalismo (205 pp., 17,90 euros), d'Eva Illouz, que correspon a la traducció de Gefühle in Zeiten des Kapitalismus [literalment: Sentiments en els temps del capitalisme] (150 pp., 14,80 euros), editat per Suhrkamp. Per què l'increment de pàgines, de preu i, sobretot, el canvi de títol? Sobre l'autora, l'editorial Katz ha remés la següent fitxa:

Eva Illouz, Marruecos, 1961 Estudió literatura y sociología en la Universidad de París X-Nanterre y realizó un master en comunicaciones en la Universidad Hebrea de Jerusalem. En 1991 se doctoró en comunicación en la Annenberg School of Communication de la Universidad de Pennsylvania. Es profesora en el Departamento de Sociología y Antropología de la Universidad de Jerusalem y ha sido profesora visitante de L'École des Hautes Études en Science Sociales (EHESS) y de la Universidad de Princeton. En 2004, dictó en Frankfurt las Conferencias Adorno que se reproducen en este volumen. Sus principales áreas de investigación comprenden la historia de la vida emocional, la teoría crítica aplicada al arte y a la cultura popular, el significado moral de la Modernidad y el impacto del capitalismo sobre la esfera cultural. Sus obras han sido traducidas a numerosas lenguas, y dos de ellas -Consuming the romantic utopia: Love and the cultural contradictions of capitalism y Oprah Winfrey and the glamour of misery: An essay on popular culture- fueron premiadas por la American Sociological Association.

Sobre el llibre, l'editorial diu:


Habitualmente se ha afirmado que el capitalismo tiene un rostro frío, desprovisto de emociones, guiado por la racionalidad burocrática, ajeno a los sentimientos; que el comportamiento económico está en conflicto con las relaciones íntimas y que las esferas pública y privada se oponen irremediablemente. Sin embargo, en esta obra tan inteligente como provocadora, Eva Illouz muestra de qué modo el capitalismo ha alimentado una intensa cultura emocional, favoreciendo el desarrollo de una nueva cultura de la afectividad. Así, mientras el yo privado se manifiesta más que nunca en la esfera pública, las relaciones económicas han adquirido un carácter profundamente emocional y las relaciones íntimas se definen cada más por modelos económicos y políticos de negociación e intercambio. Eva Illouz explora este "capitalismo emocional", que se apropia de los afectos al punto de transformar las emociones en mercancías, en una variedad de lugares sociales, desde la literatura de autoayuda, las revistas femeninas y los grupos de apoyo, hasta las nuevas formas de sociabilidad nacidas de Internet.

divendres, 7 de desembre del 2007

CD de conferències d'Adorno

L'editorial Hörverlag va editar l'any 2006 una compilació de conferències i entrevistes d'Adorno, amb el títol genèric Aufarbeitung der Vergangenheit. Es tracta, com diu el subtítol, d'«Originalaufnahmen aus den Jahren 1955 bis 1969», val a dir, registres originals, on podem apreciar la veu greu d'Adorno i la seua dicció acuradíssima. La primera de les conferències, que dóna títol a les gravacions organitzades per R. Tiedemann, es pot trobar també en internet. La producció és de la Hessischer Rundfunk. En total, 330 minuts de gravació en 5 CD (en 3 caixetes i un estoig), amb un preu de 30 euros.:Un excel·lent regal

dijous, 6 de desembre del 2007

Nou llibre de Benjamin

L'editorial Suhrkamp anuncia entre les seues novetats de desembre l'edició de Wahlverwandtschaften. Aufsätze und Reflexionen über deutschsprachige Literatur de Walter Benjamin. El llibre s'edita en la col·lecció, suhrkamp taschenbuch wissenschaft, en edició de butxaca, i amb un preu de 16 euros. El llibre arreplega els articles més importants de Benjamin sobre la literatura en llengua alemanya. Un fragment de Benjamin en català: La tasca del traductor. Webs sobre Walter Benjamin: The Walter Benjamin Research Syndicate The International Walter Benjamin Gesellschaft


dilluns, 3 de desembre del 2007

«Cosificació», de Honneth, en anglès

S'anuncia per al 24 de desembre l'edició anglesa de Verdinglichung [Cosificació] d'Axel Honneth, amb el títol «Reification: A New Look At An Old Idea (The Berkeley Tanner Lectures)» i edició de Martin Jay. El llibre serà editat per Oxford University Press i tindrà 184 pp. La descripció del llibre que proporciona l'editorial és:
In the early 20th century, Marxist theory was enriched and rejuvenated by adopting the concept of reification, introduced by the Hungarian theorist Georg Lukacs to identify and denounce the transformation of historical processes into ahistorical entities, human actions into things that seemed part of an immutable "second nature." For a variety of reasons, both theoretical and practical, the hopes placed in de-reification as a tool of revolutionary emancipation proved vain. In these original and imaginative essays, delivered as the Tanner Lectures at the University of California, Berkeley in 2005, the distinguished third-generation Frankfurt School philosopher Axel Honneth attempts to rescue the concept of reification by recasting it in terms of the philosophy of recognition he has been developing over the past two decades. Three distinguished political and social theorists: Judith Butler, Raymond Geuss, and Jonathan Lear, respond with hard questions about the central anthropological premise of his argument, the assumption that prior to cognition there is a fundamental experience of intersubjective recognition that can provide a normative standard by which current social relations can be judged wanted. Honneth listens carefully to their criticism and provides a powerful defense of his position.